Kuka oli Sven Joffs?

1930-luvulla HSS:n junioritoimintaa ohjasivat Bertel Petersen ja Emil Kreander. Vaikea oli heidan kuvitella että yhdestä heidan junioreistaan oli tuleva yksi maailman tunnetuimmista avomerikilpapursien venekapteeneista. Sven Joffs (1923-2003) olikin tunnetumpi maailmalla kuin Suomessa.

Kun HSS:n jäsen Björn Landström vuonna 1954 kirjoitti artikkelin Frisk Brisiin Sven Joffsin yksinpurjehduksesta 34-jalkaisella Atea-veneellään New Yorkista HSS:n Liuskasaareen, hän oli saanut tietää tuosta purjehduksesta kansainvälisestä lehdistöstä. Ja kun vuonna 1970 amerikkalainen SAIL aikakauslehti kirjoitti yksityiskohtaisen artikkelin Sven Joffsista, Suomessa ei asiaan juurikaan kiinnitetty huomiota. Mutta jo tuohon aikaan Svenilla oli takanaan yli 200 000 merimailia tuon ajan maailman kuuluisimman avomeripurren – amerikkalaisen Huey Longin “Ondine”n – venekapteenina. Ansiolistalla olivat mm. vuosien 1962 ja 1968 Sydney-Hobart kisojen voitto, useita voittoja Transatlantic kisoissa, lukuisia Newport Bermuda kisan voittoja, voitokas Transpac kisa ja voitot useassa Montego Bay kisassa samoin kuin Buenos Aires – Rio de Janeiro kisoissa. Ammattimaisena venekapteenina Sven Joffs kipparoi Ondinen kaikkiin noihin kisoihin ja takaisin New Yorkiin veneen omalla kölillä. Itse kisoissa Sven oli keulakannen päällikkö, kuten ammattilaiset yleensä olivat tuohon aikaan. 

Sven Joffsin ura ammattimaisena venekapteenina kesti 1950-luvun lopulta aina 1990-luvun alkuun asti. Tällä aikavälillä avomeripurjehdus kehittyi traditioita ja suuria persoonallisuuksia korostavasta herrasmieskilpailusta korkean tason teknologiaan ja raakaan performanssiin perustuvaan maxiveneiden valtakauteen. HSS:n Sven Joffs näki kaiken tämän läheltä lopettaen uransa 73-jalkaisen avomerimaxi Pleionen venekapteenina USA:n itärannikolla. 

Sven Joffs oli ammattimaisissa purjehduspiireissa maailmankuulu asenteensa ja merimiestaitojensa vuoksi. Vene ensiksi – kaikki muu on toisarvoista. Kaiken piti toimia moitteettomasti niin yölla kuin päivälläkin. Vene piti toimittaa kisapaikalle oli joulu tai juhannus, mastoon mentiin oli tyyntä tai myrskyä. Ja avomerikisojan jalkeen Sven ei poistunut veneestä ennen kuin se oli taas lähtökunnossa, kesti työ sitten päivän tai kolme. Lukuisat American Cup purjehtijat saivat oppia Sveniltä purjehtiessaan hänen kanssaan isoissa avomerikisoissa. Ja ne jotka eivät hänen kanssaan purjehtineet, tunsivat hänen maineensa, joka kiiri pitkin laitureita yleisenä puheenaiheena. 

Tästä ja paljon muusta kertoo Tapio Saavalaisen videodokumentti “Sven Joffs – A Legendary Boat Captain”, joka saa ensi-iltansa HSS:n Samppanjaregatassa lauantaina 4.8. klo 16.00.