Purjehdusliiga 2018 pyörähtää käyntiin suurempana kuin koskaan

Suomen Purjehdusliigan neljäs kausi starttaa tulevana viikonloppuna. Hallitseva mestari Åländska Segelsällskapet, ÅSS, lähtee kotivesillään kauteen yhtenä suurimmista suosikeista. Vaasan Merenkyntäjät on yksi sarjan mielenkiintoisista uusista tulokkaista.

Tulevana perjantaina alkaa taas kolme kilpailuviikonloppua käsittävä kansallinen Purjehdusliiga. Gazpromin ja Nord Stream AG:n mahdollistaman liigan avausosakilpailu purjehditaan edellisvuoden tapaan Maarianhaminassa 15. – 17. kesäkuuta. Reilun kuukauden tauon jälkeen liigakaravaani suuntaa Vaasaan. Toinen osakilpailu kisataan 20. – 22. heinäkuuta. Purjehdusliiga huipentuu Uiva venenäyttelyn yhteyteen Helsingin Lauttasaaressa 17. – 19. elokuuta.

 

Parhaista parhaimmat

ÅSS on omassa kilpailussaan luonnollisesti suurimpia suosikkeja. Hallitsevan mestariseuran riveissä on lukuisia huippuluokan purjehtijoita. Viime vuoden liigan voittajana ÅSS aloittaa massiivisen Nord Stream Race -haasteensa 15. kesäkuuta Saksan Kielissä. Kesäkuun alussa ÅSS lunasti Sailing Champions -liigan karsinnoissa Italian Porto Cervossa itselleen finaalipaikan. Ahvenanmaalaisseuran näytöt viimeisen vuoden ajalta ovat kiistattomat ja suosikin asema Purjehdusliigassa on ilmeinen.

Toinen vahva mestariehdokas on Nyländska Jaktklubben, NJK. Seura juhli liigan voittoa vuosina 2015 ja 2016, mutta ÅSS jätti NJK:n viime vuonna hopealle. Tänä vuonna NJK lähtee varmasti revanssi mielessä taisteluun mukaan.

 

Uudet tulokkaat

Viime kauden jälkeen Purjehdusliigassa debyyttinsä tekee Vaasan Merenkyntäjät, VM. Lauri KatajistoVaasan Merenkyntäjistä toteaa joukkueen lähtevät innokkaana ensimmäiseen kauteensa.

Hyvillä mielin lähdemme mukaan. Ensimmäinen kausi meille liigassa, joten ei täysin tiedä mitä odottaa. Varsinaisen tuloksen suhteen tavoitteet ovat tällä ensimmäisellä kerralla maltilliset, sanoo Katajisto.

Hän korostaa kokemuksen ainutlaatuista luonnetta. Katajisto odottaa ennen kaikkea mahdollisuutta päästä purjehtimaan kokeneita ja taitavia kilpapurjehtijoita vastaan.

– Siinä mielessä tämä konsepti on mahtava, että pääsee kisaamaan sellaisia purjehtijoita vastaan, joita vastaan muuten ei tulisi purjehtimaan, Katajisto kertoo.

Vaasan Merenkyntäjät lähtee avauskilpailuun joukkueella, joka on sekoitus vankkaa kokemusta ja nuoruuden intoa. Muun muassa Olavi Rönkköon purjehtinut vuosikymmenten ajan ja maailmanmestaruuskisoissa asti. Joukkueen muut jäsenet Lauri Katajiston ja Rönkön lisäksi ovat Laurin veli Matti Katajistosekä toinen äärimmäisen kokenut purjehtija, Kari Hautala.

Katajisto uskoo, että ÅSS on kotikilpailussaan erittäin kova ja veikkaa heitä voittajaksi. Oman joukkueensa suhteen hän on varovaisen toiveikas.

– Jos kymmenen parhaan joukossa olemme, niin olen erittäin tyytyväinen, sanoo Katajisto.

Wasa Segelförening, WSF, on edustanut Vaasaa Purjehdusliigassa alusta alkaen. Seura on menestynyt liigassa oikein hyvin ja sijoittunut jokaisella kaudella viiden parhaan joukkoon. Katajisto suhtautuu paikallisvastustajaan kunnioittavasti.

– Kyllä WSF omaa meihin nähden pienen etulyöntiaseman, koska ovat olleet liigassa aiemminkin. He ovat todennäköisesti muutaman pykälän meidän edellämme, Katajisto kertoo.

Hän toteaa silti, että purjehdus on herkkä laji ja koskaan ei voi tietää mitä tulee tapahtumaan.

 

Liigan nuoret purjehtijat ja naiset mestarien liigassa

Helsingin Koivusaaressa purjehdittiin 19. – 20. toukokuuta Nuorten Purjehdusliigan karsintakilpailu. Voittoon purjehti Esbo Segelförening, ESF. Toiseksi tuli Nyländska Jaktklubben, NJK, ja kolmanneksi Åländska Segelsällskapet, ÅSS.

Kaikki kolme nuorten joukkuetta ovat mukana myös tämän vuoden Purjehdusliigassa. Karsintakilpailun kaksi parasta, ESF ja NJK, edustavat suomea ensimmäisissä Youth Sailing Champions League -kilpailussa Saksan Travemundessa.

NJK:n naisten joukkue  osallistuu 16. – 18. kesäkuuta Saksan Kielissä purjehdittavaan ensimmäiseen naisten Sailing Champions -liigaan. Suomea ja NJK:ta edustavat : Marinella Laaksonen, Daniela Rönnberg, Catharina Sandman, Cecilia Sandman ja Päivi Järvinen.

 

Purjehdusliiga 2018

Purjehdusliigan keskeinen teema on, että seurat kilpailevat joukkueina toisiaan vastaan. Tällöin yksittäinen purjehtija ei ole keskiössä ja madaltaa kynnystä uusille jäsenille päästä ammattimaiseen kilpatoimintaan mukaan.

Purjehdusliigan neljä paras seuraa saavat paikan Sailing Champions -liigan karsintoihin. Suomen Purjehdusliigan voittaja saa etuoikeuden osallistua suureen Nord Stream Race -avomerikilpailuun Itämerellä. Tänä vuonna Suomea edustaa hallitseva mestari ÅSS.

 

Osallistujat

Airisto Segelsällskap, ASS

Brändö Seglare, BS

Espoon Pursiseura, EPS

Esbo Segelförening, ESF

Esbo Segelförening -Nuoret

Finnish Navy Sailing Team, FNST

Helsingfors Segelsällskap, HSS

Mariehamns Seglarförening, MSF

Rauman Purjehdusseura, RPS

Turun Pursiseura, TPS

Helsingfors Segelklubb, HSK

Nyländska Jaktklubben, NJK

Nyländska Jaktklubben -Nuoret

Suomalainen Pursiseura, SPS

Vaasan Merenkyntäjät

Wasa Segelförening, WSF

Åländska Segelsällskapet, ÅSS

Åländska Segelsällskapet -Nuoret