Zoom8 -luokan maailmanmestaruuskisat

Zoom8-luokan maailmanmestaruuskisat järjestettiin tänä vuonna Lohjalla. Kolmestakymmenestä suomalaisesta HSS:ää edustivat Urho Kauppila, Viggo Ikäheimo, Marika Jauhiainen, Emma Aho sekä Erika Aarvala. Suomen lisäksi kisoissa oli purjehtijoita Virosta, Venäjältä, Ruotsista, Tanskasta, Itävallasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista. Yhteensä mukana oli vähän yli 90 osallistujaa.

Viisipäiväistä kisaa ennen oli yksi harjoituspäivä, jolloin totuteltiin helteessä purjehtimiseen sekä otettiin tuntumaa Lohjan järven shiftaaviin tuuliin. Veneiden mittaus ennen kisaa oli meille kaikille uusi kokemus. Olimme saaneet hyvissä ajoin ennen kisoja tiedon, että kaikissa jollissa pitää olla sertifiointi-laatta, joka meillä kaikilla olikin. Mutta emme olleet osanneet varautua siihen, että kahteen uutena ostettuun jollaan piti ostaa uudet purjeet, koska vanhat eivät menneet mittauksissa läpi. Onneksi purjeita sai ostaa paikanpäältä, tosin niiden kanssa tuli kisassa vielä vähän vastoinkäymisiä, onneksi saimme kaiken fixattua ennen kisan alkua.

Kisapäiviä oli yhteensä viisi ja pojat sekä tytöt kisasivat omissa luokissaan. Kaikki purjehtivat samalla rata-alueella, mutta tytöt purjehtivat outer loop -radalla ja pojat inner loop -radalla. Kuumalla hiekkakentällä, jolla veneet säilytettiin, oli täynnä purjehtijoita ja huoltajia aamu kasista alkaen. Veneitä tyhjennettiin vedestä, ruuveja kiristettiin ja purjeita fixattiin. Uusi juttu monelle purjehtijalle taisi olla ennen vesille menoa ja vesiltä tultaessa pakollinen ilmoittautuminen kisajärjestäjille.

Ensimmäisenä kisapäivänä saatiin purjehdittua kolme onnistunutta lähtöä. Tyttöjen ensimmäinen lähtö keskeytettiin, koska kukaan ei ehtinyt maaliin ennen aikarajaa kevyestä tuulesta johtuen, eli tytöillä lähtöjä oli oikeasti neljä. Tämä tarkoitti, että vesillä oltiin yhteensä seitsemän tuntia! Illalla oli kisojen avajaiset, jotka järjestettiin viereisellä Aurlahden uimarannalla, jossa vietettiin myös Auralahti päivää. Purjehtijat saapuivat rannalle komeassa ribi-saattueessa, heiluttaen maittensa lippuja. Rannalla oli satoja ihmisiä, mutta tämä taisi johtua siitä, että avajaisseremonian jälkeen lavalla esiintyi Elastinen!

Toisena kisapäivänä saatiin 3 lähtöä ja meidän joukkueella kulki hyvin. Marika oli päivän ensimmäisessä lähdössä kuudes. Emmalla oli huikea päivä ja hänen sijoituksensa oli yhdeksäs, kahdeksas ja kolmannessa lähdössä neljäs! Urhon päivän ja kisojen paras tulos oli 24.

Kolmantena kisapäivänä helle jatkui ja tytöillä oli 3 starttia mutta pojilla vain 2. Iltapäivällä tuuli loppui kokonaan ja AP ja A liput nostettiin. Järvellä oli paljon paarmoja ja ampiaisia ja saimmekin väistellä näitä ihan tosissamme. Onneksi kukaan junnuista ei ollut allerginen ampiaisille vaikka ainakin muutama sai pistoja kesken kisoja! Ensiaputiimi selvitti mitä antihistamiinia kilpailijoille sai antaa ilman, että tulisi doping epäilyksiä.

Neljäntenä kisapäivänä saimme helteen lisäksi kaatosadetta ja tuuli oli juuri ennen ekaa starttia 3.6 m/s. Maalia siirrettiin levittäjälle tuulen heikentyessä. Marika oli kolmas päivän ekassa lähdössä. Tyttöjen toinen lähtö jouduttiin keskeyttämään tuulen loppuessa ja taas nostettiin AP ja A liput.

Viidentenä ja viimeisenä kisapäivänä nousi odotetusti heti aamusta AP A liput salkoon, koska tuuli oli loppunut kokonaan. Tämä oli Marikalle ja minulle hyvä uutinen, koska saimme Black Flagit edellisen päivän viimeisestä lähdöstä eikä sen takia olisi saatu osallistua uusintalähtöön viimeisenä kisapäivänä. Tytöt saivat kisoissa yhteensä 9 lähtöä ja pojat kahdeksan. Rupesimme pakkaamaan himmeliä ja odottelimme palkintojenjakoa.

Tyttöjen sarjassa Suomelle purjehti hopeaa Sofia Held ja Kiinaa edustanut Xiaojian Keinänen (Simppu), joka on purjehtinut HSS:n valmennuksessa viime kaudella optarilla, purjehti hienosti pronssia. Pojissa Suomi purjehti kaksoisvoiton Lasse Lindellin ja Simon Karlemon hienoilla suorituksilla.

MM-kisojen jälkeen purjehdittiin vielä joukkuekilpailun EM-kisat joissa HSS:ää edustivat Emma ja Marika. Finaalissa purjehtivat kullasta kaksi Suomen joukkuetta ja Tanska sekä Itävalta pronssista.

Kotikisoista jäi meille kaikille kivat tunnelmat kuumottavasta helteestä huolimatta. Järjestäjät olivat todella avuliaita ja koko Suomen maajoukkue puhalsi yhteen hiileen mm. auttaen toisiaan varusteiden hajotessa kesken kisaa. Saimme hienoja onnistumisen elämyksiä niin starteissa, merkeillä ja maaliin tuloissa. Kisojen aikana tuuli oli heikkoa ja radan eri puolilla oli ajoittain suuriakin eroja, joka vaikutti paljon yksilötasolla tuloksiin. Saimme paljon kokemusta haastavista tuuliolosuhteista ja ikimuistoisen elämyksen olla osana Suomen maajoukkuetta Zoom8 MM-kisoissa. Kiitos hyvästä kisasta, saimme unohtumattoman kisakokemuksen.

  • Erika Aarvala, 11v., Zoom ryhmän purjehtija

Lopputulokset (linkki):

Urho Kauppila 38./49

Viggo Ikäheimo 48./49

Emma Aho 15./43

Marika Jauhiainen 22./43

Erika Aarvala 35./43