Kuka on Anna Haavisto?

Olen Anna Haavisto, ja edustan HSS:ää purjelautailun Rs:x olympialuokassa. Esittelen teille RS:X:n luokkana, sekä kerron omasta kaudestani.

Rs:x on ollut purjelautailun olympialuokka vuodesta 2008, ja jatkaa toistaiseksi vielä Tokioon 2020. Rs:x on ykstyyppiluokka, eli kaikki purjehtivat samoilla varusteilla ja kaikki välinemuuntelut ovat kiellettyjä. Naiset ja nuoret purjehtivat 8,5 m2 purjeilla, miehet 9,5 m2. Kaikilla on sama 220 litrainen lauta. Rs:x:n suuri etu on sen laaja tuulialue (virallisesti 4-25 solmua), tarkoituksena se, että olympialaisissa saadaan regatta purjehdittua keleistä huolimatta. Nollakelissä voi pumpata radan läpi, lauta nousee helposti plaaniin 10 solmun tuulessa ja toimii kovassakin kelissä ja aallokossa. Toisaalta laaja tuulialue tarkoittaa sitä että rs:x on keskiverto joka kelissä, ja lisäksi sitä on kritisoitu vanhanaikasuudestaan. Siksi 2024 Pariisin olympiaregatan välinevalinnassa rs:x kilpailee moderneja suorituskykyisempiä luokkia, kuten foilia, vastaan.

Oma kauteni alkoi talven treenileiriltä Cadizista Espanjasta helmikuussa, mutta muuten talvi ja kevät menivät norjassa eräopasopiskelujen parissa. Toukokuussa purjehdin kauden avausregatan Medemblikissä, jossa tuli kartoitettua hyvin kehityskohteita kotimaan treenikautta varten. Kesäkuun alussa saimme Suomeen Espanjasta huippuvalmentajan meidän rs:x- ja techno tiimeillemme ja olemme treenanneet koko kesän lähes päivittäin ja kehittyneet huimasti. Kauden päätavoite on syyskuussa Garda järvellä pidettävät MM-kisat, joissa jaetaan myös viimeiset olympiapaikat. Tavoitteeni Gardalle on pystyä taistelemaan fleetin mukana ja suorittaa vahvasti.

  • Anna Haavisto, HSS Huippu-urheilija