Finlands Starseglare kämpar vidare

Den gångna säsongen har för Finlands Starflottilj varit tudelad. På den internationella fronten har det varit en spännande utveckling med nya initiativ. Däremot har intresset och aktiviteten på hemmafronten inte nått till önskad nivå.

Om jag börjar med den internationella sidan. I en tidigare artikel berättade jag om Europamästerskapet och ”SSL Breeze Grand Slam” som seglades på Garda sjön i maj. I den av SSL (Star Sailors League) sponsorerade regattorna kommer nästa att vara ”SSL Finals” på Bahamas 3.-7.12.2019. Med är många toppseglare såsom Eivind Melleby, Freddy Lööf,Paul Cayard, Xavier Rohart, Mateuz Kusznierewiczoch Diego Negri. Alla har olympisk, VM- eller EM-medalj. Regattan kan man följa med live eller som video på YouTube. För mig en spännande tillställning där världens toppseglare och unga blivande toppseglare mäter sin skicklighet och som man kan följa med på en skärm. Det är man inte bortskämd med!

Det är även fastställt att ett nytt format som seglas i början av september 2020 på Baggen vid Saltsjöbaden, utanför Stockholm. Formatet har fått namnet ”SSL Grand Slam” och är samtidigt Europamästerskapstävling. Evenemanget kommer troligtvis att locka flera båtar även från Finland. Här som tidigare lockas det med prispengar på 200.000$, där vinnaren får 40.000$.

Aki Laiho var den enda som deltog i en internationell Star tävling i år. Han deltog i ”Eastern Hemiphere Championship for Starboats” på Attersee i Österrike. I utmanande förhållanden där lokalkonkurrenterna hade en klar fördel blev han 42 av 52 deltagare.

Av våra inhemska regattor har ”Krångel Star Challange” i Ekenäs blivit den påpuläraste, i år med elva deltagare. Regattan är lite speciell då den seglas på Stadsfjärden, som är ganska grund på flera ställen och medger inte alltför långa banor. Men i stället har man bokat in ett större antal starter, i år åtta stycken. Efter första dagen har en gemensam middag på restaurant Knipanvarit uppskattad. En annan regatta som Stararna brukat delta i är ”Airisto regatten”, även här var deltagande näst störst.

Rankingprogrammet bestod av sex regattor sammanlagt och med facit i hand kan vi konstatera att 14 olika båtlag deltagit under säsongen i de olika evenemangen. Reultatlistan finns lägst ner på sidan (Bild 1). Det är värt att notera att många av våra Starseglare är aktiva även i andra klasser. Stefan Winquist vann brons i H-båtsklassen, Henrik Andersson deltog med Lauri Reckhard i 5.5mR världsmästerskap, Aki Laiho har skaffat sig en Melges 24 för att i framtiden tävla med den och Jesper Sundman deltog i Folkbåts FM och med 6:n Off Cource i Helsingfors regattan.

En annan glädjande nyhet är att Leif Carlsson övertagit formerna till P-Staren från USA och börjat tillverka Starbåtar ute i Saltsjöbaden. Fyra nybyggen har redan registrerats. Några av båtarna deltog i EM nere i Garda i maj. Den nya båten har fått namnet C-Star. Leifs far Sune var en känd Starbåtsbyggare och de sista båtarna av honom byggdes 1998. Bild 6 visar två nybyggen på väg till sina kunder.

Med seglarhälsning ,
Tom Sundman