Purjelautailun olympialuokka vaihtuu 2024 Pariisin olympialaisiin

Purjelautailun olympialuokka vaihtuu 2024 Pariisin olympialaisiin! RS:X vaihtuu foilaavaan iFoiliin. Miten tähän päädyttiin ja mitä tämä tarkoittaa? HSS:n edustuspurjelautailija Anna Haavisto selittää:

”Nykyinen olympialuokka RS:X, jolla kisataan viimeisen kerran Tokiossa 2020, on ollut purjelautailun olympialuokka vuodesta 2008 alkaen. Sen tulevaisuus oli ensimmäisen kerran vaakalaudalla 2012 Lontoon olympialaisten jälkeen, jolloin näytti pitkään siltä, että leijalauta korvaisi sen Riossa 2016, mutta viime hetkellä päätettiin pitää RS:X. RS:X on vuosien mittaan saanut osakseen paljon kritiikkiä sen vanhanaikaisuudesta ja joka kelin lautana heikommasta suorituskyvystä. Tämä on johtanut siihen, että maailmassa RS:Xää ei purjehdi muut kuin olympialaisiin tähtäävät purjelautailijat, mikä on luonut ison raon purjelautailun pro tour -purjehtijoiden ja olympiapurjelautalijoiden maailmojen välille. RS:X on yksityyppiluokka, ja kaikki urheilijat ovat kärsineet monopoliasemassa olevan neilpryden laatu-, hinta- ja toimitusongelmista.

iFoil on yksityyppiluokka, joten kaikki urheilijat käyttävät samoja varusteita ja kaikki muunnokset ovat kiellettyjä. Lauta on 95 cm leveä, leveys valittiin niin, että se olisi mahdollisimman leveä, mutta otetaan juuri vastaan lentokoneeseen matkatavarana. Foilissa on käytössä kaksi siipiparia. Raivokeliä varten settiin on valittu varmuuden vuoksi myös kolmas evä, jolloin se purjehtii kuin formula-purjelauta. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että evää tuskin tullaan juurikaan käyttämään edes kovassa kelissä. Naiset käyttävät 8,0m2 purjetta, miehet 9,0m2.

Olympialuokan foilaukseksi muuttamisen projektin visionäärinä on RS:Xn maailman 1. ja 2. valmentaja Aaron McKintosh. Hän ja hänen valmentamansa urheilijat ovat kärjessä kehittäneet windfoil1-projektia, jossa olympialuokka olisi ykstyyppifoili, joka voisi olla usean eri valmistajan tekemä. He ja useat muut kovimman kärjen RS:X-purjehtijat ovat ilmaisseet kannatavansa foilausta, ja vaikuttaneet muihin urheilijoihin, purjelautayhteisöön että suurempaan yleisöön.

Prosessi alkoi World Sailingin mid-year-meetingistä toukokuussa 2018, jossa päätettiin säilyttää purjelautailu olympiapurjehduksen lajina, mutta välinevalinta jätettiin avoimeksi. Tästä valmiiksi kiihtyvä foilibuumin kasvu voimistui ja spekulointi foilauksen olympialaisiin valitsemisesta alkoi. Useiden johtavien RS:X-maiden nuoret hankkivat itselleen foileja ja alkoivat käyttää #2024 foilijulkaisuissaan. Tällöin varsinkin neilpryden RS:X convertiblen (foilaava/evällinen pienempi RS:X) uskottiin olevan vahvoilla olympiavälinevalinnassa. Marraskuussa WS vuosikokouksessa päätettiin, että toistaiseksi RS:X pidetään olympialuokkana. Windfoil1 projekstissa vahvasti mukana ollut Lontoon ja Rion RS:X-kultamitalisti Dorian van Risselbergje kirjoitti kokouksen jälkeen komitealle kirjeen jossa hän perusteli laajasti miksi olympiapurjelautailun tulisi päivittyä nykypurjelautailun tasolle. Toukokuun 2019 kokouksessa päätettiin, että luokka valitaan vasta, kun on pidetty sea trialsit eri ehdokkaiden välillä. Lokakuussa 2019 Gardan MM-kisojen jälkeen kisapaikalla pidettiin sea trialsit, jossa kilpaili iFoil, Formula foil, Windfoil1, RS:X ja Glide. Working commitee tuli siihen tulokseen että iFoil on paras vaihtoehto näistä, ja se vietiin eteenpäin marraskuun WS vuosikokoukseen, jossa se eteni komitealta councilille, ja se valittiin lopulta general meetingissä virallisesti olympialuokaksi äänin 31 puolesta, 8 vastaan. Suomi äänesti tässä kokouksessa valinnan puolesta.

iFoilia valmistaa starboard, ja heidän tavoitteenaan on nostaa valmistustahtia 50 laudasta kuussa 400 laudan kuukausivauhtiin. Me suomen RS:X tiimissä saamme omamme alustavasti toukokuun alussa, ja ajatuksena on saada hyvä iFoil-fliitti Suomeen.”

Anna harjoittelee talven 2019-2020 Espanjassa, sekä RS:X laudalle että foilaavalla laudalla.

HSS:n edustusurheilija Anna Haavisto ja Suomen purjelautaryhmä Aleksandra Blinnikka, Tuuli Petäjä-Siren, Jacob Eklund ja Filip Store