Foto: Jorma Rautapää - Airisto Classic Regatta 2020

Onneksi olkoon Tosca 100 vuotta !

SK 40 Saaristoristeilijä Zuleika (Tosca) on rakennettu Saksassa, Lemwerdenissä 1919 -1920, edelleen toiminnassa olevalla Abeking & Rasmussen telakalla. Veneen tilaaja ja suunnittelija oli arkkitehti Gustaf Estlander. Hän oli tullut tunnetuksi tuotteliaana ja taitavana venesuunnittelijana. Zuleikan suunnittelua ohjasi kilpapurjehdus; pitkä ja kapea runko antoi nopeutta, asumismukavuus oli toisarvoista. Estlanderin suunnitelma oli ilmeisen hyvä, koska tuntematon saksalainen suunnittelija rakennutti vuotta myöhemmin veneen nimeltä Pema. Estlander havaitsi veneiden samankaltaisuuden ja syytti telakkaa suunnitelmansa plagioinnista. Pema nostettiin ylös Berliinissä, mitattiin ja verrattiin Zuleikan piirustuksiin. Tuomio oli selvä, kyseessä oli plagiaatti. Peman tarina päättyi luultavasti tähän. Tarina Fallet Pema – Zuleikasta on julkaistu  Frisk Bris lehden numerossa 9 / 1921. Lue lisää…

Zuleika on hyvä esimerkki pitkistä, kapeista ja nopeista saaristoristeilijöistä. 20-luvun edetessä nähtiin vielä äärimmäisempiä  SK 40 veneitä, mutta yksikään niistä ei ole Suomessa säilynyt.

Estlander piti venettä kaksi vuotta kunnes möi sen Göteborgiin. Hyvä kilpailumenestys lienee ollut riittävä myyntipuhe. Kaupan ehtona on luultavasti ollut nimenmuutos. Estlander suunnitteli useita Zuleika -nimisiä veneitä. Uusi omistaja, karamellitehtailija Axel Forsberg,  piti Tosca- kakusta ja vene sai uuden nimensä.

Vuonna 1952 aika oli ajanut matalien ja pitkien saaristoristeilijöiden ohi.  Torsten Warnicke ei halunnut luopua jo 20 vuotta omistamastaan veneestä, vaan korotti sen varalaitaa yhdellä laudalla. Näin saatiin hieman suuremmat sisätilat.  Warnicke omisti veneen vielä 10 vuotta. Kolmenkymmenen vuoden omistajuus kertoo läheisestä suhteesta veneeseen. Warnicke kilpaili Toscalla ahkerasti ja Lidköpingin pursiseuran edustajien mukaan hänen palkintokokoelmansa oli huomattava.

Seuraavat 20 vuotta Tosca oli Ruotsissa usean omistajan omistuksessa. Tukholmalainen Tomas Carlór tilasi uuden säännönmukaisen alumiinimaston venesuunnittelija Lasse Haggrenilta vuonna 1981. Kun Lars ja Lennart Billström ostivat Toscan 1985, he  luulivat ostaneensa hyväkuntoisen veneen, mutta pian selvisi, että emäpuu oli tullut tiensä päähän. He tutustuivat artikkeliin 8mR veneen  köliremontista, jossa alkuperäinen tammi korvattiin haponkestävällä U-palkilla. Samaa metodia sovellettiin Toscaan  ja samalla rakennettiin haponkestäviä kölitukkeja. Pitkällisen korjauksen jälkeen päästiin vesille, mutta kesä jäi lyhyeksi. Kannelle sijoitetun maston tukirakenteet olivat liian heikot ja masto oli kaatua. Lasse Haggren suunnitteli uuden tukirakenteen mastolle ja Billströmit pääsivät vihdoinkin purjehtimaan hyväkuntoisella veneellä. Lars Billströmin mukaan suuret korjaustyöt olivat vieneet heidän voimansa ja vene päätettiin myydä.

Suomessa virinnyt into saaristoristeilijöitä kohtaan sattui sopivaan aikaan. Tosca ostettiin takaisin Suomeen 1987. Ympyrä oli sulkeutunut 65 Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen. Suomen purjehduslippu ja vanha L 14 (nyk. FIN 14) purjetunnus palautettiin. Suomessa ollessaan Tosca on ollut näkyvässä roolissa saaristoristeilijöiden uudessa tulemisessa. Veneellä on purjehdittu aktiivisesti, korjauksia on toteutettu harkitusti ja veneen historiaa on tutkittu.

Toscan tekee merkittäväksi sen pitkä ja vaiherikas historia. Merkityksiä ei synny pelkästään aidoista materiaaleista ja alkuperäisyydestä, vaan ihmisistä ja tapahtumista joihin vene on liittynyt. 1920-luvun alku oli saaristoristeilijöiden kulta-aikaa, kilpailutoiminta oli vilkasta ja veneitä rakennettiin paljon. Tosca on yhden tunnetuimman venesuunnittelijamme tuote, ja se on vaikuttanut niin Saksassa, Suomessa kuin Ruotsissa.  Tuotteliaan suunnittelijan veneitä tuli ja meni, ja useimmat niistä ovat jo hävinneet. Toscan säilyminen lienee enemmän hyvää onnea, kuin veneen ainutlaatuisuutta. Pitkät omistajuudet kertovat vahvasta siteestä veneeseen.

Suomalaisia, suuria saaristoristeilijöitä on säilynyt vain muutamia kappaleita. Tosca edustaa hyvin saaristoristeilijöiden kulta-aikaa ja on hyvä esimerkki Gustaf Estlanderin kyvyistä venesuunnittelijana.

Toscan historia täydentyy pala kerrallaan. Muutama vuosi sitten sain yllättävän yhteydenoton Göteborgista. Axel Forsbergin pojanpoika Fredrik lähetti luettelon ja kuvia isoisänsä Toscalla voittamista palkinnoista. Hopeaa on yhteensä nelisen kiloa.