IQfoil International Games 19.-24.10.2020 Gardalla

Uuden Pariisin 2024 foilaavan olympiapurjelautailuluokan IQfoilin ensimmäiset international gamesit pidettiin Italiassa Gardajärvellä 19-24.10, kisaklubina Univela Campione. Kisojen nimi vaihdettiin ja MM-titteli poistettiin viime hetkessä koronavirustilanteen ja siten rajoittuneen matkustustilanteen vuoksi.

Pandemiatilanteesta huolimatta paikalle oli päässyt 184 urheilijaa, joista suurin osa tuli Euroopasta. Naisten 8m2 luokassa oli 66 ja miesten 9m2 luokassa 118 osallistujaa. Oli tosi hienoa saada radalle tutun RS:X-fleetin lisäksi monta PWA-purjehtijaa sekä monta ihan uutta foilaajaa. Tämä uusi sekoitus teki kisaamisesta mielenkiintoista ja tiukkaa, ja taso osottautuikin todella korkeaksi.

Tämä kisa oli historian toinen IQfoil-tapahtuma: aikaisemmin syksyllä Silvaplanassa pidettiin luokan EM-kisat joskin osallistujia oli tuolloin huomattavasti vähemmän kuin nyt, ja iso international games-fleetti tarjosi ensimmäisen kunnon mahdollisuuden testata kunnolla yhdessä miten uusi luokka toimii, osin uusien välineiden säätöjen ja trimmien, mutta myös kisaformaatin osalta. Toki kisoissa saatiin myös selville uuden luokan maailman kärki.

Tämä oli myös Suomen IQfoil-tiimin ensimmäinen mahdollisuus päästä testaamaan kansainvälistä tasoaan koko kesän ja syksyn kestäneen raivokkaan treenin jälkeen. Saimme Suomessa nämä uuden olympialuokan välineet toukokuun lopulla, ja lähdimme International gameseihin ilman minkäänlaisia paineita, uteliaina näkemään miten muut ovat ottaneet uuden luokan haltuun. Pärjäsimme kaikki oikein mainiosti ja huomasimme, että meistä jokaisen taso uudessa luokassa on korkeampi kuin vanhassa RS:X-olympialuokassa, vaikka valtaosa fleetistä oli sama vanha RS:X-fleetti.

Oma sijoitukseni oli 54, johon mahtui pari hyvää väläystä ja pari pohjanoteerausta. Kun kaikki meni jotenkuten hyvin, olin mukavasti fleetin puolivälin paikkeilla, ja etenkin kryssivauhtini osottautui olevan maailman kärkeä. Kuitenkin kolarit ja kaatumiset, keskiverto lenssivauhti, kaoottiset startit ja parit tuulettomiin reikiin ajot ja siinä seisoskelut rokottivat tuloksissa jonkun verran. Toisaalta jokainen vastoinkäyminen on välttämätön jotta voisi tapahtua oppimista ja kehitystä, ja moni muukin oli ensimmäistä kertaa isossa startissa foilaavalla laudalla. Kisojen ilmapiiri oli tavallista rennompi ja yhteisöllisempi, ja kisajärjestäjien, urheilijoiden ja valmentajien välinen kommunikaatio oli ihan toista kuin aikaisemmissa tapahtumissa. Uuden olympialuokan ja sen uuden purjehtijasukupolven tulevaisuus näyttää tosi hauskalta!

  • Anna Haavisto, HSS huippu-urheilu tiimin purjehtija

Kuva: Mikko Kylävainio