Kokemuksia myrkyttömästä pohjamaalista

Viime keväänä 2022 päätin omalla kohdalla tehdä vastuullisen ekoteon ja vaihdoin lasikuituveneeni Bavaria 42 pohjamyrkyt myrkyttömään vaihtoehtoon. Punnitsin Hempel’s Silic One puolikovaa ja Hempaspeed TF kovaa maalia. Silic One on ollut hieman parempi eliönestossa kuin Hempaspeed TF, mutta päädyin kovaan vaihtoehtoon siksi, että siitä ei irtoa mitään venettä telakoitaessa ja se sopii myös koneharjapesuun.  Minulla oli vanha pohja jo aika huonossa kunnossa, siinä oli monta kerrosta osin irtoilutta puolikovaa kuparipohjaista myrkkyväriä, uusimmat kerrokset Blakes Cruising maalia.

Raaputin irti kaiken irtonaisen suurimmaksi osaksi käsipelillä ja laitoin siihen päälle 1 kerroksen Hempels conversion Primeria (vaaleanpunaista) ja sitten 2 kerrosta Hempaspeed TF kovaa ohutkalvopinnoitetta. Primeri pitää ylimaalata 1-6 tunnin sisällä ensimmäisellä Hempaspeed kerroksella (+10o C), muuta erityistä huomioitavaa ei ole. Käytin levitykseen samanlaisia teloja kuin yleensäkin. Koska pohja ei ollut aivan tasainen, ei lopputuloskaan voinut olla, mutta kyllä veneeseen näin aika liukas pohja tuli.

Mitä huoltoa vaati ensimmäisellä kaudella? Alkukausi meni ilman mitään erityistä, kuten odottaa saattoi, Heinäkuussa uidessa veneen ympäri tuli kerran pyyhittyä vesiraja sienellä, jolloin pinnassa oli pientä limaisuutta, eikä muuta. Elokuun alussa huomasin, että näkkejä ilmestyi peräsimeen ja 5.8. harjasin Liuskaluodon huoltoasemalta lainaamallani Seaboost Powerbrush PRO käsiharjalla veneen pohjan ensimmäisen kerran kauttaaltaan, sen verran mihin veneen kannelta yltää, eli koko pohjaan ja peräsimeen, muttei juurikaan köliin. Toisen kerran harjasin pohjan 17.8. laiturilta käsin kääntäen veneen kylki kerrallaan laituria vasten. Tämä oli hieman mukavampaa työstämisen kannalta, mutta edelleenkään köliin ei ylety, harjan nosteen ja varren kaarevuuden vuoksi. Harjan kanssa työskentely vaatii varovaisuutta, se kääntyy helposti ympäri peräsimen ympärillä ja silloin sen terävät kulmat naarmuttivat pohjaa sen verran pahasti, että urista paistaa vanha myrkkymaalipohja. Eli tässä suhteessa viimeistelemätöntä harjaa kannattaa tuunata joko pyöristämällä terävät kulmat tai jollain suojateippi, tms. virityksellä. SPS:n konepesuria en kokeillut viime kaudella.

Totuuden hetki, veneen nosto talviteloille 1.10.2022. Pohjassa oli hieman näkkejä ja tosi pientä parrantynkää vesirajassa, ja painepesurilla sai aika helposti kaiken muun pois, paitsi osa näkkien kannoista jäi kiinni pohjaan. Näitä lienee 200-300 kpl kyljissä, ei kuitenkaan kölissä. Nyt kevättalvella loput näkinkannat lähtevät aika helposti irti hankaamalla rätillä ja loput varmaan saa pois helposti, kun pesee pohjan ennen uuden kerroksen maalaamista pohjaan tänä keväänä. Voin ehdottomasti sanoa, että kannatti ja ensi kaudella kokeilen harjata pohjan varmaan 3 kertaa, ja pyrkiä ajoittamaan harjauksen säntillisemmin siihen hetkeen, kun näkit tarttuvat pohjiin, mikä on yleensä heinä-elokuun vaihde. Jos jäsenillä on tähän liittyen mielessä kysymyksiä, minut löytää viikonloppuisin auringon paistaessa yhä useammin veneeltä ja keskustelen mielelläni asiasta lisää.

Mika Palosuo, HSS satamakapteeni