Katsastus ja veneturvallisuuden edistäminen 2.

Katsastukset HSS:llä ovat hyvässä vauhdissa. Tässä muutama huomio tehtyjen katsastusten perusteella.

Jotta katsastustoiminta mahdollisimman hyvin palvelisi veneilyturvallisuuden kehittämistä veneen omistajan ja kipparin tulisi itse, ennen katsastusta käydä läpi vene siltä osin, kuin katsastuksessa edellytetään. Tässä kuva siitä, miltä se näyttää kun kippari on valmistanut veneensä katsastukseen.

Kaikki on käyty läpi ja on esillä. Tällaisesta asennoitumisesta ja toiminnasta seuraa ainakin kolme hyvää asiaa. Katsastus käy tietysti jouhevammin ja vähentää katsastajien ajankäyttöä. Mutta tärkeämpää on, että tämä johtaa siihen, että kipparilla on sekä vene, sen varustus ja omat turvallisuuteen liittyvät ajatukset järjestyksessä. Ja kolmanneksi tämä johtaa siihen, että katsastuksesta muodostuu kaikille osapuolille vähemmän poliisivalvonnan tunne.

Yksi tämän vuoden teemamme on kipparin rooli veneensä miehistön valmentajana ja johtajana. Viime vuonna kysyttiin, mikä on veneen tärkein turvavarustus? No, vastaushan oli kipparin osaaminen ja toimiminen. Yksi katsastettava sanoi, juu, mutta vaimoni kysyy mitä tapahtuu jos minä joudun mereen? Niinpä tänä vuonna kysytään, miten kippari on varautunut mahdolliseen tilanteeseen, jossa hän jostakin syystä on poissa pelistä? Tietääkö miehistö – ja muut veneessä olevat – missä turvavälineitä pidetään, miten ja koska niitä käytetään ja miten käyttäydytään hätätilanteissa? Muun muassa sellaisissa, joissa kippari ei ole neuvomassa?

Yhdessä viime viikoilla katsastetussa veneessä tähän oli kiinnitetty erityistä huomiota. Navigointipöydän yläpuolelle oli kiinnitetty seuraavanlaiset ohjeet:

Teksti on englanniksi koska kippari puhuu englantia, joka myös on veneessä käytetty kieli. Venettä purjehtii vaihteleva määrä purjehtijoita, ja sillä osallistutaan myös kilpailuihin. Kaaviokuvasta näkyy mm. läpiviennit, turvavälineiden sijainti ja siihen on merkitty perusohjeet toimimiselle. Kippari käy tämän läpi miehistönsä kanssa ennen joka lähtöä ja varmistaa ennen lähtöä, että kaikki tietävät miten toimia. Vasemmalla yleiskuvassa on vielä ohjeet hätäviestien lähettämistä varten.

Olipa miellyttävä ja opettavainen katsastuspäivä meikäläiselle! Kiitos näiden veneiden kippareille.