Stararna på kommande

Våren är snart här med ännu en ny säsong för Star-seglarna. Det har redan blivit tradition att de första tävlingarna seglas i södern. Av HSS Starseglarna har Kim Holm varit aktiv under vintern och seglat Pinatel-regattan utanför Paris. Jesper Sundman deltog i den traditionella Bacardi Cupen i Miami i mars, som gast åt förra EM-mästaren och det Internationella Starförbundets ordförande, Hubert Merkelbach…

Även i år var de stora namnen väl representerade, totalt 12 tidigare OS- och VM-mästare förutom ett antal unga lovande nykomlingar. Resultat för dem blev en hedrande 25:e plats av 76 deltagare. På bilden nedan förbereder sig Jesper för följande läns vid övre vändmärket.
Aki Laiho från Hoski har även aktiverat sig och deltog i två av fyra delregattor i den europeiska vinterserien, som seglas i Medelhavet vid Rivieran.

På hemmaplan har vi säsongöppning om tre veckor utanför Hoski. Sedan följer den allt populärare ESS Krångel regattan i Ekenäs och därefter Spring Cup i början av juni. Det har visat sig att det är värt att koncentrera Star seglingarna till ett fåtal tävlingar, för att uppmuntra till ett större deltagande.

Träning i form av kvällstävlingar har varierat från år till år. I år försöker vi aktivera oss genom att delta i de av HSS ordnade onsdagstävlingarna.

De internationella tävlingar som finns på ett rimligt avstånd är EM i Flensburg i norra Tyskland och senare både SM och Oktober-regattan på Baggen fjärden vid Saltsjöbaden. Oktober regattan har på senare tid fått ett allt större deltagande, även från oss.

Allt tyder på att det blir en spännande säsong. Vi får se hur Mathias Tallberg klarar sig nu när han igen skaffat sig en egen Star. Även Aki Laihos nya satsningar kommer säkert att lyfta hans prestationsnivå. Dessutom vill jag ännu påminna om att föreningen har en båt, som man kan låna mot en formell avgift. Kim Holm har även en båt till salu för någon som villkomma med i en spännande seglingsklass.

Gynnsamma vindar, Tom Sundman