Trutarnas träff om Göta klanal

Gråtrutarna blev både underhållna och något klokare när Rabbe Nevalainen berättade om sin och fru Toves seglats i fjol genom Göta kanal med båten Cantina. Seglatsen under bästa soliga sommartid tog 41 dagar och sträckte sig 1386 sjömil. Själva Kanalpassagen tog 11 dagar genom 64 slussar och kanalen ställer stora krav på besättningen. Ombord alternerade förutom Rabbe, Tove och hunden Teddy yngre familjemedlemmar.

Kryssningen gick med bara smärre incidenter. I Riksbergs andra sluss släppte slussvakten vatten från båda slussportarna samtidigt vilket ledde till att Cantina i den starka strömmen slog mot en mindre motorbåt. Cantina led inga skador. Senare under färden hem över Östersjön brast genuafallet på Hanöbukten och i Karlskrona hissade Tove upp Rabbe i masttoppen för att fixa fallet. Tungt tyckte Tove.

Vid den gemensamma måltiden sjöng visvännen Rabbe visor av Evert Taube men också balladen om båten Amalia Charlotte skapad av hss-aren Torsten Glantz i tiden. De 25 gråtrutarna stortrivdes vid sitsen i klubbrummet torsdagen den 25 april avnjutande HSS Paviljongs läckra laxfrestelse.

Att slussa:

•       Olika teknik vid slussning uppåt och neråt

•       Minst två personer

•       En vig som kan hoppa i land och ombord i farten på obekväma ställen

•       Stor båt – helst tre personer

•       Beredd på smärre skador

Bilderna: Cantina på väg och i kanalen,  Rabbe underhåller trutarna