Gråtrutarnas festliga årsmöte

Tjugutvå gråtrutar samlades till HSS-seniorernas tionde årsmöte lördagen den 19 oktober på Skifferholmen. Mötet inleddes med en bubbelskål för att fira de 10 gångna åren. Kim Weckström, som var kommodor när gråtrutarna bildades, harangerade trutarna för deras genom åren livliga verksamhet.

Kim berättade vid mötet om den omfattande sanering som hans båt, åttan Vågspel, har genomgått på Stockholms båtvarv i Fisksätra. Att påstöten till den två år långa förnyelsen var en dramatisk kollision vid Sandhamnsregattan, var en välbevarad nyhet för de närvarande. Efter reparationen är nu Vågspel en helt förnyad båt och starkare än någonsin förr genom den ring av stålkonstruktioner som finns kring mast, röst och mastfot. Trutarna lyssnade intresserat.

Trutarna uppmärksammade också att det gått 40 år sedan Patricia of Finlands utmaning om Guldpokalen. Gösta Ekman, som varit ytterst aktiv vid Patriciabygget, hade tillverkat fina halvmodeller av båten som han nu överräckte till Patriciabesättningsmännen Kalevi Enberg och Heikki Mustonen. Konstruktören Hans Groop berättade om projektet, som på många sätt blev framgångsrikt. Patricia med rorsmannen Matti Rouhiainen blev tvåa både i femfemmeters-VM och i tävlingen om Guldpokalen 1979. Den nydanande konstruktionen väckte internationell uppmärksamhet. Efter Patricia såg inga nya femfemmor ut som förut.

Vid årsmötet godkändes trutarnas verksamhetsberättelse och verksamhetsplan som präglas av 10-årsjubileet. Den 23 januari blir det jubileumsfest på Ugnsholmen, 10-årsdagen av gråtrutarnas stiftande möte år 2010.

Årsmötet återvalde seniorkommittén som består av ordförande Rolf Kokkola och medlemmarna Christer Hagman, Rabbe Nevalainen, Peter Rosenblad och Kati Tähkäpää.

Efter mötet avnjöt trutarna en gemensam måltid på röding serverad av HSS Paviljong. Glädjande var att vi såg flera trutar som aldrig varit med förr.

Peter Rosenblads fina bilder från trutträffen ser ni på den här adressen : https://1drv.ms/u/s!ArTacO3clS79mjPzHGJYR3IXm5Dg?e=XYJEqS