Jaakko Joutsenlahti 1936 – 2021

Världsomseglaren Jaakko Joutsenlahti har avlidit 85 år gammal. Jaska, hans hustru Ulla och den då femåriga sonen Julik begav sig med den tuffa 43-fotaren Cornish Kestrel ut på sitt livs stora seglats år 1990.  Resan tog tre år och förde dem via Kanarieöarna, Karibien, Venezuela och Panamakanalen över Stilla Havet till Galapagos och Fiji. De snusade på Australien i Darwin och tog sig sedan till Bali och Singapore, genom Malackasundet till Malaysien och över Indiska oceanen till Sri Lanka.

I Röda havet drabbades Jaska av ett sjukdomsanfall som fick dem att påskynda seglatsen hem. De landade på Skiffelhomen lagom till 100-årsjubileets stora prisutdelning i augusti 1993. Läs om resan och äventyren i HSS årsbok 1991 och i 100-årsboken. Jaakko blev medlem 1971 och hörde till dem som aktivt arbetade med att hålla hamnen och holmen i skick, bland annat som dykare.