Starsegling i Finland 2022 – FM Guld Team Sundman HSS

Det traditionella Starseglandet kom väl igång på våren. Seglingsprogrammet för året var lite annorlunda, flera tävlingar i början av säsongen, sedan sommarpaus och i slutet av sommaren några tävlingar till. Många tyckte det var bra då man kom bra igång och fick mera rutin med kort paus mellan regattorna.
Först var Krångel regattan i slutet av maj i Ekenäs, som varit en av säsongens höjdpunkter i flera år. Denna gång med 7 deltagare, något färre än tidigare år, men Ekenäs bjöd på vackert väder och nio starter på två dagar. Middagen på Knipan på lördagen var även denna gång uppskattad. Tävlingarna var rätt jämna, men team Sundman med Jesper(HSS) vid rodret knep ännu en gång första placeringen. Andra blev Stefan Winquist och Olle Tötterman (HSK) och tredje Henrik Andersson med Asko Salminen (HSK) som gast. Traditionellt har vi även seglat om vem som är den bästa classic båten. Denna gång vann Krångel med Gustav Öller (ESS) vid rodret och Antti Perttilä som gast.

Spring Cup, som Hoski ordnade i början av juni, passade bra in, då FM seglades en vecka senare. Tyvärr var det bara fyra deltagare och team Sundman vann även den.

I år seglades det om finska mästerskapet i samband med Helsingfors regattan strax före midsommar på Melkö banområdet. Tävlingarna började redan på fredagen och det var meningen att ordna 9 starter, men söndagens väder var utmanande och några av deltagarna valde att inte starta. Det blev trots allt 7 starter och i täten var det två båtlag som gjorde upp om mästerskapet. Efter två dagar var det jämna poäng med Henrik Andersson och Asko Salminen. Jesper och Tom Sundman säkrade mästerskapet genom att vinna på söndagen.

Båtlaget med Kim Holm vid rodret och Erik Tollander (HSS) som gast vann även i år Emsalö runt. Det speciella med årets upplaga av tävlingen var att endast tre båtar kom i mål av 16 startande båtar. Resultat här

Då några Starseglare uteblivit från försommarens regattor och några andra valt att delta i andra klasser, är Starseglande i Finland i fara att tyna bort. Stefan Winqist har med framgång satsat på H-båtsseglandet, där regattorna delvis är de samma som de där Starbåtarna deltar. Henka Andersson har i år satsat mera på Finn-jolle seglande, där Masters på HSK var målet för i år. Det var en internationell jubileumsregatta då Finn-jollen introducerades till OS 1952, för 70 år sedan.

Det svenska Starbåtsmästerskapet var i år för 90:e gången och seglades denna gång i Karlshamn vid Östersjön i södra Sverige, samtidigt som vi hade finska mästerskap i Helsingfors. Av 14 deltagare blev ny mästare Stefan Nordström vid rodret och gasten Joakim Dovrén, med en poäng till godo till andra plats Tom Löfstedt med gasten Fredrik Aurell. Anmärkningsvärt är att det tre första placeringarna seglades med nya C-star båtar, som Leif Carlsson tillverkat vid varvet i Saltsjöbaden.

Det öppna europeiska Starbåtsmästerskapet seglades norr om Köpenhamn i Öresund i början av juli med 51 deltagare, däribland åtta svenska, tio danska, men inga finska eller norska deltagare. Poängmässigt var det rätt jämn bland de nio bästa båtarna. Kroaterna Tonic Stipanovic vid rodret och gasten Tudor Bilic vann knappt före amerikanen Jack Jennings med den brasilianska gasten Pedro Trouche. Tredje blev förra Starförbundets ordförande tysken Huber Merkelbach och gasten Kilian Weise.